Download Previous Year Diploma Paper of Quantity Surveying & Valuation 6th Sem/Civil/May 2015 Diploma Paper
Quantity Surveying & Valuation 6th Sem/Civil/May 2015 Diploma Question Paper
Q1. a) Fill in the Blanks. 15×1=15
i. Number f bricks required for 1 Cu.m brick masonry is ___________
ii. Capitalized value = net annual rent × ______________
iii. An agreement which is enforceable law is a _______________
iv. A reasonable profit usually ________ % for contractor is included in the analysis of rates.
v. Dry material required for 1cu.m cement concrete is ______ cu.m
b) State the unit of measurement for the following.
v. Drip course
vi. Doors & Windows
vii. Electricity Fitting
viii. Bitumen Road Surfacing
ix. Water Closet
x. Glass Panes
Q2. Attempt any five questions. 5×6=30
a. What is valuation? Give the purpose of valuation.
b. What are the factors considered while preparing the analysis of rates?
c. Find out the dry material for 1 cu.m brick masonry in cement sand mortar 1:5.
d. Find out the dry material required for 1 cu.m cement concrete 1:2:4.
e. Define tender. Write the name of various tender documents.
f. Define contractor. What are essential qualifications of a contractor?
g. Write a short note on Scrap value and Earnest money.
h. Write a short note on different Measurement Books.
i. Write a short note on Depreciation and Muster Roll.
Q3. Attempt any three questions. 3×10=30
Q3 Prepare a preliminary estimate of a building having plinth area equal to 1600 sq.m. Given that :-(a) Plinth area rate – Rs. 2000/- per sq.
(b) Extra for Architectural work – 1½% of the building cost.
(c) Extra for Electrical Installation (10%), + Water supply and sanitary installations (6%) = 10+6=16% of the building cost.
(d) Extra for other services- 8% of the building cost.
(e) Contingencies and supervision charges 10%.
Workout the analyses of rates for cement concrete 1:4:8 in foundation. Labour for 10cu.m cement concrete is 1 mason @ Rs. 500/- per day, 15 mazdor @ Rs. 300/- , 2 Bhisti @ Rs. 250/- per day. Rate of material:- cement bag Rs. 250/-, Sand Rs. 600/- per cu.m, Course aggregate (bazri) 1000/- per cu.m.
Q4 Define valuation. Give the purpose of valuation. State and explain the various method of valuation.
Q5 What is contract? Explain the different type of contract.
Q6 Work out the cost of earth work for a portion of a road from Rd 0 to Rd 90 meters from the following dates:
Filling or Banking